Ordlista

Denna ordlista är under uppbyggnad, snart kommer den att bli färdigställd, vi ber dig ha överseende under tiden…

Bildformat
Bildformat är det format som bilen är sparad i. Det vanligaste formatet för digitalkameror är JPG/JPEG men även TIFF, RAW med flera förekommer. Det format bilden är sparad i påverkar den faktiska ”filstorleken”. Bildformat är samma sak som ”Filformat”.

Bildupplösning
Se vår artikel om ”bildupplösning”

BMP
BMP är ett bildformat som används främst i Windows och dess program. BMP stödjer bilder upp till 24 bitar och använder en enkel icke-förstörande kompression. BMP är ett gammalt format som ger bilder med stor filstorlek.

CMYK
CMYK är ett färgformat som oftast används vid trycksaksproduktion. CMYK står för färgerna Cyan, Magenta (purpurröd), Yellow (gul) och Key, där Key i trycksammanhang är samma som svart. Vid digitalfotografer handlar det nästan allt om färgformatet RGB istället för CMYK.

Digitalkopia

DPI
Dots per inches, alltså punkter per tum. Ett sätt att beskriva hur hög upplösning/fin bildkvalité en bild har. Ju högre DPI desto bättre kvalité. Man tar här hänsyn till fysiska storleken och upplösningen. Ska man framkalla något brukar man ofta sikta på minst 300 DPI; alltså 300 punkter/pixlar per tum (cirka 2.5 cm).

DSLR
DSLR står för Digital Single-Lens-Reflex Camera. SLR är den analoga varianten. Ofta benäms spegelreflexkameror som systemkameror.

Filformat
Se ”Bildformat

Filstorlek

GIF

JPEG

Kilobyte

Komprimering

Megabyte

Megapixel

Minneskort

Pixel

PNG

RAW

RGB
RGB är precis som CMYK också ett färgformat. RGB står för färgerna Red (röd), Green (grön) och Blue (blå). RGB är det format som främst används i digitalkameror och datorer.

TIFF
TIFF är ett filformat, förkortningen står för Tagged Image File Format. TIFF används ibland som ett alternativ till JPEG för fotografi. Filstorleken på bilder i TIFF-formatet blir generellt större än JPEG då TIFF har en enkel icke-förstörande komprimering som inte komprimerar så mycket.

Upplösning
Läs mer under vår artikel: ”bildupplösning”.